Tržnice Brno prezentovala na radnici Brno-střed dosavadní provoz
Od otevření domu veřejnosti uběhlo 3,5 měsíce. Prošli jsme zkouškami technologií, prověřili celkovou funkčnost budovy, 1,5 měsíce běží ostrý provoz. Nyní bilancujeme a připravujeme strategii do budoucna.
K 31. říjnu 2017 se v tržnici podařilo smluvně zaplnit kompletně celé přízemí a 1. patro, návštěvníci zde brzy najdou šest gastro provozů. Po již fungujícím Pastificiu přibydou Jean Paul bistro, Pastrami, NYC hot dog, Ovegano a Poutine. Tři kombinované provozovny s gastro i prodejem v areálu již fungují – jsou to Maso Klouda, My RAW Food bistro a Matějovo pekařství.
Úspěšné jsou i provozovny La Donuteria, Craftbeer Bottle Shop & Bar a Medovinka Brno. Také Jazzová kavárna Podobrazy v přízemí tržnice si u zákazníků našla své místo a je hojně navštěvovaná.
„Máme předjednáno doplnění sortimentu denními prodejci, kteří se do tržnice přesunou z venkovního tržiště. Celkem tedy v přízemí a v 1. patře bude umístěno 22 jednotek, z čehož osm je před dokončením,“ uvedl Pavel Bartošek, provozovatel Tržnice Brno.
Ne vše se ale zatím podařilo, tři prodejci s tržnicí rozvázali smlouvu a opustili ji. Problém vedení tržnice spatřuje v několika faktorech, a to například v neodhadnutí schopností a finanční síly některých prodejců, ale také například v tom, že budova městské tržnice byla mnoho let nefunkční a veřejnost ji teprve znovu objevuje.
„Rozběhnutí provozu tržnice společně s kolegy z rady sledujeme, protože nám samozřejmě není lhostejné, jak pronajímatel s naším objektem tržnice nakládá a jak se mu daří prostory zaplňovat kvalitním zbožím. Proto jsme také pozvali pana Bartoška na jednání zastupitelstva, aby o vývoji a dalším směrování tržnice informoval všechny zastupitele, abychom zamezili dezinformacím a podpořili korektní vztahy a informovanost napříč politickým spektrem radnice,“ říká Jiří Švachula, 2. místostarosta MČ Brno-střed.
„Budova Tržnice Brno je krásně zrestaurovaná a blíží se své původní podobě. Aby mohla fungovat jako tržnice se vším všudy, potřebuje dobré podmínky a podporu ze strany radnice, provozovatele i jednotlivých prodejců. Věřím, že se panu provozovateli podaří postavit této výzvě čelem a že se budeme moci z tohoto výjimečného projektu radovat a využívat všech jeho možností,“ dodává Martin Landa, starosta MČ Brno-střed.
Vedení tržnice nově koncentruje prodejce do nejnavštěvovanějších pater, tedy do přízemí a 1. patra. Přesun by měl být dokončen do poloviny listopadu. Uvolněné prostory 2. patra budou nyní sloužit denním prodejcům ovoce a zeleniny, kteří jsou zváni z venkovního Zelného trhu, protože tam 11. listopadu končí tradiční sezonní prodej ovoce a zeleniny. Dále bude prostor sloužit akcím spojeným s gastronomií, jako je například prezentace vína pro zástupce gastronomických zařízení v Brně i veřejnost, Vánočním trhům, food festivalům a dalším kulturně společenským akcím, protože se tento variabilní prostor na akce tohoto typu velmi osvědčil.
„V budoucnosti chceme patro využít pro rozšíření gastro provozu v Tržnici Brno, ovšem je nutné brát na zřetel skutečnost, že do konce roku bude v domě již 10 subjektů, které nabídnou kvalitní gastronomii, a neradi bychom opakovali konkurenční boj, který vyústil v medializovaný odchod některých prodejců,“ komentuje novinky Pavel Bartošek.
Do konce roku 2017 připravila Tržnice Brno pro návštěvníky bohatý doprovodný program:
- 10.–12. 11. videomapping – festival Prototyp
- 16.–17. 11. Divadlo Husa na provázku
- 24. 11. Pochod pravých rakouských čertů po Zelném trhu
- 25. 11.–23. 12. Aprés ski party – denně, 17–22 hodin, pasáž tržnice
- Vánoční jarmark (adventní víkendy)
- Párování jídel s víny Wine Up (každou sobotu od 25. 11. 2017
- Vánoční pečení s Matějovým pekařstvím
- Vánoční recepty se školou vaření Kuliner
- 1.–3. 12. Klobásování na Zelňáku se soutěží o nejchutnější klobásu
- 9. 12. koncert vánočních koled Varhana Orchestroviče Bauera