8. června 2017

Brno-střed vybralo podobu budoucí mateřské školy a volnočasového centra

Radnice městské části Brno-střed v březnu 2017 vyhlásila architektonickou soutěž na vytvoření víceúčelového centra pro děti a mládež s názvem: Dětské sportovně-kulturní centrum Staré Brno. Cílem soutěže bylo vytvořit volnočasové centrum v lokalitě ulice Pivovarská a jejího okolí, jehož součástí bude i mateřská škola s kapacitou do 50 dětí. Součástí návrhu mělo být i řešení zanedbané zelené plochy a její revitalizace na park.

V porotě architektonické soutěže zasedli odborníci i zástupci radnice. Do čela poroty byl zvolen známý brněnský architekt Tomáš Pilař, místopředsedkyní poroty byla místostarostka MČ Brno-střed Michaela Dumbrovská. Porotci hodnotili pět přihlášených návrhů z hlediska architektonického a dispozičního řešení a podle předpokládaných investičních nákladů. „Bylo pro nás zásadní, aby na plošině nad Mendlovým náměstím vznikla stavba, která bude reflektovat sousedství s městskou památkovou rezervací a bude citlivě zasazena do prostoru,“ říká k hodnocení radní pro výstavbu a územní rozvoj Petr Bořecký, který byl rovněž jedním z porotců.

Po shodě odborné poroty v soutěži zvítězil návrh týmu ve složení Ing. arch. Petr Čáslava, Ph.D., Ing. arch. Roman Čerbák, Ing. arch. Tomáš Doležal, Ing. arch. Martin Klenovský a Ing. arch. Ivan Palacký. „Základní myšlenkou vítězného návrhu je rozdělení jednotlivých provozů do tří  objektů, které jsou propojeny společným foyer. Objekt je tudíž velmi citlivě umístěn v řešeném území v návaznosti na stávající komunikace,“ dodává Bořecký.

Navrhovaný dům se začleňuje do stávající lokality skrze ozeleněné střechy a do značné míry je v prostředí maskován. V přímé návaznosti na tvarování terénu byl stanoven systém pěších stezek, respektive běžeckých okruhů: velký pěší okruh kolem celého areálu, malý okruh kolem centrální oválné plochy a stezky do parkového návrší.

V současné době je řešená lokalita dlouhodobě nevyužita, přitom má v rámci městské části výjimečnou polohu. Její revitalizace tak bude ideálním doplněním chybějící občanské vybavenosti nejen na Starém Brně. Vítězný návrh vychází z předpokladu, že hlavní kvalitou lokality je její přírodní charakter. Volnočasové centrum je proto navrženo jako přirozené doplnění stávajícího stavu, v němž lidé naleznou tělocvičnu, společenský sál, mateřskou školku, kavárnu ve foyer a knihovnu. Vyjma části s  knihovnou je objekt jednopodlažní, aby svou výškou nekonkurovala blízké zvonici augustiniánského kláštera.

„Pečlivou analýzou jsme stanovili důležité průhledy z místa, které zůstanou zachovány - přímé výhledy na Špilberk, přímý pohled na věž kostela na Starém Brně a nepřímo pak výhled na Petrov a panorama města z rozhledny na konci ochozu,“ komentuje návrh za vítězný kolektiv autorů Tomáš Doležal.