13. června 2024

Areál Kraví hory slaví dvacáté narozeniny

Sportovní a rekreační areál Kraví hora, který je příspěvkovou organizací městské části Brno-střed, si připomíná dvacet let od svého založení. Za tu dobu areál navštívily milióny návštěvníků, zaznamenal výrazné změny nebo se popasoval s náročným obdobím covidu.

Historie plovárny na Kraví hoře se začala psát v roce 1975, kdy v tamní kopcovité krajině vzniklo venkovní koupaliště. Po více než dvaceti letech provozu se přistoupilo k rozsáhlé opravě areálu, jež vyvrcholila v roce 2004 otevřením zrekonstruovaného koupaliště a nového krytého bazénu.

„Areál je jedním ze symbolů Kraví hory a zároveň patří k nejhezčím plaveckým komplexům nejen v Brně, ale i celé České republice. Díky své poloze ve svažitém terénu poskytuje návštěvníkům ideální podmínky pro sport, odpočinek i kulturní zážitky. V neposlední řadě nabízí krásný výhled na město a jeho hlavní dominanty,“ řekla primátorka města Brna JUDr. Markéta Vaňková (ODS) a připomněla: „I když koupaliště provozuje příspěvková organizace městské části Brno-střed, na velkých investicích do tohoto areálu se významně podílelo i město Brno. Vzhledem k tomu, že krytý bazén i saunový svět sbírají ceny, byly to rozhodně velmi dobře vynaložené prostředky.“

Do areálu na Kraví hoře, který příchozím nabízí například vířivky, vodní atrakce či sportoviště pro míčové sporty, zavítalo za posledních dvacet let přes pět milionů návštěvníků. Zároveň za dvě desetiletí podstoupil objekt zásadní proměnu a modernizaci.

„Za dvacet let se nám podařilo areál na Kraví hoře výrazně proměnit. Mezi nejvýznamnější investice patří vybudování wellness centra, rekonstrukce amfiteátru, který pravidelně v létě hostí Letní scénu Divadla Bolka Polívky, nebo zpřístupnění další části parku v areálu koupaliště veřejnosti. V tomto trendu chceme pokračovat a i nadále investovat do modernizace a vylepšování návštěvnického zázemí,“ sdělil starosta městské části Brno-střed Ing. arch. Vojtěch Mencl (ODS).

Mezi chystané investice patří například modernizace technologií v krytém bazénu, výměna parní lázně či dobudování cest včetně parkoviště pro návštěvníky. Dále se počítá s vysázením nové zeleně, úpravami návštěvnického zázemí či modernizací odbavovacího systému.

„Areál i celkově prostředí Kraví hory se za poslední roky výrazně zušlechtilo a doplnilo o spousty zeleně. Za největší úspěch považuji, že jsme v roce 2022 po letech plánů otevřeli wellness centrum, které nabízí až sedm druhů saun. Rovněž si cením, že jsme přečkali náročné období covidu, kdy jsme museli mít zavřeno. Jsem rád, že se k nám lidé vrátili a daří se nám je i díky vylepšeným službám a zázemí lákat ve stále větším počtu,uvedl ředitel Sportovního a rekreačního areálu Kraví hora Mgr. Evžen Hrubeš, který stojí v čele příspěvkové organizace od samého začátku. Ta kromě koupaliště provozuje rovněž hokejovou halu na Úvoze nebo kluziště na Moravském náměstí.

Oslavy na Kraví hoře se odehrají ve čtvrtek 13. června, kdy je v plánu po celý den bohatý kulturní a sportovní program. Příchozí si na akci vyzkouší různé sportovní aktivity ve vodě i na suchu nebo si užijí hudební koncerty. Večer zakončí světelná show v podání studia VISUALOVE.

Dvacet let Kraví hory v kostce

• 2004 – zahájení provozu nové kryté haly a rekonstrukce venkovních bazénů
  • 2005 – vybudování kurtů na plážový volejbal a malého kluziště
  • 2006 – zahájení tradičních koncertů v letní sezóně
  • 2007 – uvedení do provozu UV technologie a ozonizace, provoz kluziště na Nových sadech
  • 2008 – vybudování hřiště s umělým trávníkem, závlah travnatých teras, v provozu je skatepark na Nových sadech
  • 2009 – vybudování nové akumulační nádrže
  • 2010 – doplnění venkovních vodních prvků a sprch
  • 2011 – otevření dětských hřišť v parkové části areálu
  • 2012 – rekonstrukce šaten a sociálního zázemí krytého bazénu
  • 2013 – úprava a modernizace technologie chlazení hokejové haly na Úvoze
  • 2014 – modernizace sprch a sociálního zázemí venkovních šaten
  • 2015 – zpřístupnění zadní části areálu jako veřejného parku
  • 2016 – zakoupeny nové mantinely do hokejové haly na Úvoze
  • 2017 – provoz nového kluziště na Moravském náměstí u sochy markraběte Jošta
  • 2018 – otevření nové venkovní panoramatické sauny
  • 2019 – zprovoznění nového odbavovacího systému a klientské zóny
  • 2021 – otevření zrekonstruovaného amfiteátru v areálu koupaliště
  • 2022 – otevření nového saunového světa
  • 2023 – provoz nového kluziště v parku na Moravském náměstí
  • 2024 – vybudování nového parkoviště pro zákazníky, rekonstrukce parní lázně

Ceny pro Kraví horu

• Ocenění 2004 – Cena Bazén roku 2004 v kategorii Veřejné bazény – aquaparky. Soutěž byla vypsaná akciovou společností ABF, Fakultou stavební ČVUT Praha a wellness magazínem Bazény a Sauny.
  • 2005 ­– Krytá hala byla mezinárodní porotou oceněna v soutěži Grand Prix Obce architektů, udělena jí byla hlavní cena. Dále hala získala Cenu Investora Grand Prix. Sdružení Stavíme ekologicky a Svaz podnikatelů ve stavebnictví udělili v soutěži organizované Ministerstvem životního prostředí ČR budově cenu za ekologický přínos.
  • 2022 – Přestavba provozních budov na saunový svět získala třetí místo v soutěži Stavba roku Jihomoravského kraje 2022 v kategorii Rekonstrukce staveb a objektů.

Důležité odkazy