Street food festival s doprovodným programem.
Páté setkání v horní části Zelného trhu věnuje 7.–8. října Vivat Zelňák oslavě typických podzimních plodin – bramborám a dýním. Kromě pestré nabídky tradičních i neotřelých pokrmů z těchto oblíbených plodin se návštěvníci můžou těšit na kuchařskou show "U Věrušky v kuchyni", kde najdou inspiraci pro bramborovo-dýňovou pánev pěti chutí nebo dýňové omelety. Bramborové placky ve slané i sladké variantě přiveze Farma EDEN z Bystřice nad Perštejnem, dýňové donuts All-In Fresh a restaurace Veselá Vačice slibuje přímo vydýněné menu.
"Podzimní období volá po oslavě úrody, tržiště od pondělí do soboty nabízí nepřeberné množství ovoce a zeleniny," uvedla místostarostka Jasna Flamiková.
Brambory a dýně uzavírají letošní sérii Vivat Zelňák. "Na začátku sezóny jsme zahajovali skromněji při Slavnosti medvědího česneku. Ukázalo se, že setkání na Zelném trhu lidi baví, takže při oslavách dalších plodin – chřestu, třešní, jahod a rajčat – jsme to už rozjeli naplno a těšíme na závěrečné kulinářské zážitky plné podzimní nálady, barev, dýní a brambor," shrnul letošní aktivity spolupořadatel akce Raed Kahwaji.
Vivat Zelňák – Slavnost brambor a dýní
Street food festival s doprovodným programem
pátek 7. října: 11.00–21.30 hodjin, sobota 8. října: 9.00–15.00 hodin
Prodejci zeleniny se opět spojí s restauracemi a společně završí letošní zemědělský rok.
Farma EDEN Bystřice nad Pernštejnem připravuje bramborové placky ve sladké a slané variantě:
- bramborová placka se švestkovými povidly s mákem
- bramborová placka s hruškovými povidly
- bramborová placka s kysaným zelím a klobáskou
- bramborová placka se sádlem
Veselá Vačice chystá dýňové menu:
- dýňový krém s kokosovým mlékem a badyánovým olejem
- burger s trhaným kachním masem a pikantním dýňovým chutney
- dýňový koláč s máslovými sušenkami a mléčnou čokoladou
ALL-IN FRESH nabídne dýňové donuts
Sýr Konopáč nabídne jedineční spojení syrového mléka a konopného semínka ve variantách:
- sýr Konopáč čerstvý
- Konopáč uzený z kravského mléka
- Zrající Konopáč z ovčího mléka
- Zrající ovčí sýr Brníčko (držitel značky Regionální potravina)
Doprovodný program:
Pátek od 16 hodin se můžete těšit na kuchařskou show U Věrušky v kuchyni:
Kromě dýňové omelety se můžete ještě těšit na pánev plnou brambor, dýní a všech pěti (šesti) chutí.