První z gastronomických akcí na Zelňáku bude patřit medvědímu česneku

Tradiční tržiště na Zelném trhu, na kterém jsou Brňané odedávna zvyklí nakupovat ovoce a zeleninu, letos oživí i jednorázové či pravidelné farmářské, gastronomické či kulturní akce.

Ty organizuje městská část Brno-střed ve spolupráci s různými partnery. Jedním z takových projektů je festival jídla a pohody Vivat Zelňák, na kterém se setkají a propojí kuchaři, lidé s láskou k jídlu a pěstitelé ovoce a zeleniny. Festival se v roce 2016 bude konat celkem šestkrát, pokaždé v pátek a v sobotu a pokaždé bude tematicky zaměřený na některou sezónní plodinu. Poprvé se představí ve dnech 15.–16. dubna a jeho tématem bude stále populárnější sezónní bylina – medvědí česnek.

„Cílem akce je vytvořit na Zelném trhu příjemnou, pohodovou atmosféru. Nebude to další obrovský food festival. Příležitost dostane několik restaurací i amatérských, ale nadšených kuchařů, kteří budou podávat jídla a prodávat jedlé produkty ideálně z ingrediencí nakoupených od místních farmářů ze Zelného trhu,“ představil ideu festivalu jeho spolupořadatel Raed Kahwaji.

Vedle ochutnávání a relaxu se lidé na prvním festivalu také dozvědí něco o medvědím česneku – jaké má účinky, co se s ním dá dělat v kuchyni, jak ho uchovávat a jaká jídla se z něj dají připravit. Názorné jim využití medvědího česneku ukáže kuchařská show foodblogerky Věry „Věrušky“ Strnadové. Sobotní program se zaměří na rodiny s dětmi, nebude chybět dětská dílnička a pouliční muzikanti.

„Provoz stálého tržiště nebude nijak omezen – tyto doprovodné akce se budou konat většinou v horní části náměstí, jejich smyslem je dění na Zelňáku zpestřit a obohatit,“ vysvětlila záměr městské části Brno-střed její místostarostka Jasna Flamiková. Vivat Zelňák věnovaný česneku začne po oba dny v 11.00 hod., v pátek se předpokládá provoz do 21.30 hod., v sobotu pak dle zájmu návštěvníků. Jeho doprovodný program je plánován 15. dubna od 15.00 hod., o den později od 11.00 hod.

„Květnový festival se bude věnovat chřestu, v červnu se zaměří na jahody a třešně, v srpnu na ovocné a netradiční zmrzliny, září bude patřit rajčatům, jablkům a hruškám a tématem závěrečného říjnového termínu budou brambory,“ nastínila další dramaturgii místostarostka městské části Brno-střed Mgr. Jasna Flamiková.

Plánované akce na Trzích na Zelňáku v roce 2016:

• 15.–16. dubna: Vivat Zelňák – medvědí česnek
• 13.–14. května: Vivat Zelňák – chřest
• 15. května: Family Fest
• 17.–18. června: Vivat Zelňák – jahody a třešně
• 13. srpna: Festival RAW a zdravé stravy
• 19.–20. srpna: Vivat Zelňák – ovocné a netradiční zmrzliny
• 9.–10. září: Vivat Zelňák – rajčata, jablka a hrušky
• 30. září–1. října: Brněnský biojarmark
• 7.–8. října 2016: Vivat Zelňák – brambory

TZ - První z gastronomických akcí na Zelňáku bude patřit medvědímu česneku TZ - První z gastronomických akcí na Zelňáku bude patřit medvědímu česneku (172,50 KB)

Kalendář akcí

< 2016 >

Všechny akce

Po Út St Čt So Ne
      1 2 3 4
5 MIKULÁŠOVINY na... (Akce třetích stran)
5. 12. 2016, 15:00 - 5. 12. 2016, 18:00
6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31